Tillbaka till toppen

Brygghuset-vår berättelse

EN Ö
Möja är ett levande skärgårdssamhälle med nästan samma service som i storstan fast allt är i miniformat.
Möja ligger längst ut i havsbandet med ytterskärgårdens unika natur inom räckhåll. Möja är med sina fina landsvägar en utmärkt cykel- och promenadö med en bra väg från norr till söder. Här finns ingen asfalt och man kan inte ta sig hit med bil men har du rörelsehinder finns taxi på ön. Hem kan du åka från vilken som helst av Möjas sex ångbåtsbryggor. Möja är känt för sin genuina miljö och karaktär på hus och sjöbodar, de flesta är samlade i de unika fem små byarna: Berg, Löka, Ramsmora, Långvik och Hamn.
ETT HANTVERK
Sedan medeltiden har man fiskat och sedan rott eller seglat till Stockholm för att sälja sin fisk eller byta mot andra varor. Ända fram till 1980-talet var fisket huvudnäringen på ön. Möja var ända från 1900-talet fram till 1960-talet känt för sina stora jordgubbsodlingar och man skeppade sina varor till Stockholm där man sålde dem på marknader.
Än idag är det många som med nostalgi i blicken vill köpa ”Möja-jordgubbar”.
Här tar Möja Brygghus historia vid, med en ny hantverkstradition genom att producera öl för att säljas lokalt och för att skeppas till fastlandet, vi hoppas också att man ska få nostalgi i blicken när man köper ”Möja-Ölet”
EN HISTORIA ATT BERÄTTA
På Möja sägs det ha pågått spritsmuggling och en avancerad kurragömmalek med tullväsendet, främst under det alkoholrestriktiva 1920-talet. När smugglarna använde tändkulemotorer kände tullarna igen ljudet från de olika motorerna, så smugglarna lånade andras båtar för att inte bli avslöjade. Smugglarkungen Algoth Niska påstås ha använt ”torpeder” och snabba bensinare som körde ifrån tullpersonalen. Med ”torped” menas att man buntade ihop spritdunkarna i flottar om 20- 30 dunkar. Flotten kunde kapas om tullen oväntat dök upp och sedan hämtas vid ett lämpligare tillfälle. Det var inte bara storsmugglare som körde sprit på Möja, också fiskare och skärgårdsbönder kunde passa på att dryga ut kassan när det var tufft med fisket och jordbruket. Det finns historier om Möjabor som seglade till Stockholm med smuggelsprit för att leverera till centrala Stockholm. Nu är det inte så att vi på Möja Brygghus har inte någon ambition att ta upp smugglandet på Möja igen, men vid ett besök delar vi gärna med oss av fler historier om oss och Ö:n. Välkomna ut.